IHD-PAS : Managementplannen binnenkort in openbaar onderzoek

Posted on Posted in Blog

Binnenkort start het openbaar onderzoek rond de managementplannen opgemaakt door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Hierin zullen de zoekzones worden weergegeven waarop men extra natuurdoelen wil realiseren. Dit wil zeggen dat er bepaalde zoekzones zullen worden omgezet in effectieve habitats.

Wat is IHD – PAS ook alweer ?

In 2014 werd het bestaande Decreet voor natuurbehoud gewijzigd. In september 2014 kregen alle actieve veehouders in Vlaanderen een PAS-brief toegestuurd. Hierin werd weergegeven wat de bijdrage van de ammoniakuitstoot was per bedrijf op een nabijgelegen habitats of op een mogelijk toekomstige habitat (zoekzones) in de speciale beschermingszones (SBZ).
Deze berekeningen werden gemaakt op basis van de dieraantallen zoals door u aangegeven in uw mestbankaangifte van productiejaar 2013. Alle bedrijven werden opgedeeld in 4 categorieën : blauw (geen gegevens beschikbaar), groen, oranje en rood. Het doel van de PAS (programmatische aanpak stikstof) is de bijdrage van de bedrijven omwille van de uitstoot van ammoniak op de habitats grondig te verminderen.

Managementplannen in openbaar onderzoek

Voor de realisatie van de Europese natuurdoelen heeft het ANB de managementplannen (incl. zoekzonekaart) voorgesteld aan verschillende betrokkenen. Deze kaarten bevatten zoekzones waar het mogelijk is bijkomende natuur te realiseren.

In de periode van september 2017 en juli 2018 zal er een openbaar onderzoek georganiseerd worden. Wij raden iedereen aan om dit goed in het oog te houden. Vooral de bedrijven die in de nabije omgeving gelegen zijn van speciale beschermingszones en de voorlopige toegewezen zoekzones, hebben er belang bij de plannen zeker in te kijken. In de periode van het openbaar onderzoek heeft men de mogelijkheid om bezwaar in te dienen.

Na afloop van deze periode zal er een definitieve vaststelling komen van gebieden waar men extra habitats op zal realiseren.