De Kipster stal – Stal van de toekomst?

Posted on Posted in Blog

Op 15 en 16 september werd de Kipster stal te Castenray (NL) officieel geopend en was iedereen welkom voor een bezoek, ook BE & partners ging een kijkje nemen. Het idee is ontstaan vanuit een groeiende vraag naar dier- en milieuvriendelijke landbouwconcepten, in dit geval de pluimveesector. Er werd onder andere gekeken naar de maatschappelijke aanvaardbaarheid.
Maar zijn deze concepten de toekomst?
Wil de consument effectief meer betalen voor deze producten?

Concept

De innovatieve stal is gelegen te Castenray in Nederland. Vierentwintigduizend leghennen en hanen zullen er vanaf oktober gehuisvest worden. De hanen, die normaal in broederijen worden uitgeselecteerd, worden in de Kipster stal afgemest als “haantjesvlees”.
De stal bestaat uit  verschillende ruimtes. Zo is er een binnentuin, zijn er twee volières die gelegen zijn links en rechts van de binnentuin en twee buitentuinen. Door in de binnentuin gebruik te maken van lichtdoorlatende panelen creëert men een lichte ruimte met veel daglicht. Zowel de binnen- als de buitentuinen zijn voorzien van verschillende elementen zoals boomstammen,  takken, planten en strooisel waar de dieren kunnen scharrelen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Op de stal liggen zonnepanelen waardoor het bedrijf volledig zelfvoorzienend is van energie. Men maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen enkel van elektrische installaties voor het verwarmen van de stal.
Door het grootste gedeelte van de stal te voorzien van lichtdoorlatende panelen, wordt gebruik van energie voor verlichting beperkt.
In het concept is een ammoniakemissiearmsysteem aanwezig (volgens de Nederlandse RAV-lijst) waarmee men de uitstoot van ammoniak kan reduceren tot 0,025 kg per dierplaats per jaar. Daarnaast zijn er ionisatiefilters in de binnentuin geplaatst. Deze filteren de lucht in de binnentuin door middel van elektrisch geladen deeltjes die stof, ziektekiemen en bacteriën aantrekken.
Net voor dat de uitgaande lucht de stal verlaat, wordt deze een tweede keer gefilterd. De filters kunnen tot 90 % fijnstof- en 39 % geurreductie realiseren.

Eén van de doelen van dit concept is het verkorten van de weg naar de consument. Op deze manier zou het concept milieuvriendelijker zijn en zou dit er ook voor moeten zorgen dat de boer een eerlijke prijs voor zijn afgeleverd product krijgt.

 

Toch zal de toekomst moeten uitwijzen of dit soort conceptstallen zijn weg in de pluimveesector zal vinden en of ze een economische toekomst hebben. Zo blijven er nog heel wat vragen onbeantwoord zoals:

  • Zal de consument meer willen betalen voor dier- en milieuvriendelijke concepten?
  • Zijn deze concepten voor pluimveehouders financieel haalbaar?
  • Zijn de meerkosten op redelijke termijn terugverdiend?

Voor meer info kan u terecht op de KIPSTER website.