De nitraatresiducamapagne 2017 gaat binnenkort van start

Posted on Posted in Blog

Vanaf 1 oktober 2017 gaat de nitraatresiducampagne van de VLM  naar jaarlijkse gewoonte weer van start. Onlangs verstuurde de VLM een mailing of brief naar diegene waar het nitraatresidu bepaald zal moeten worden in 2017. Indien u geen mail hebt ontvangen kijk dan ook zeker uw ongewenste mails na of de mail hier niet per ongeluk in verzeild is geraakt.

 

Soorten staalnames

De VLM heeft de staalnames opgedeeld in verschillende categorieën:

  • Nitraatresidubepaling (in eigen beheer): de VLM heeft een perceel of enkele percelen geselecteerd waarop u het nitraatresidu zal moeten laten bepalen op perceelsniveau. In het kader van derogatie dient ook een perceelsevaluatie te gebeuren (opvolgstaal). 
  • Nitraatresidubepaling in opdracht van de VLM: de VLM heeft een perceel of enkele percelen geselecteerd waarop men het nitraatresidu zal laten bepalen (op kosten van de VLM), de zogenaamde controlestalen.
  • Bedrijfsevaluatie (in eigen beheer): de VLM heeft een perceel of enkele percelen geselecteerd waar de landbouwer in eigen beheer het nitraatresidu moet laten bepalen.

De stalen dienen genomen te worden tussen 1 oktober en 15 november 2017. Op het E-loket van de mestbank staat het document ter beschikking dat u kan gebruiken indien u in eigen beheer analyses dient te laten nemen. Dit document moet u zelf bezorgen aan een erkend analysebureau naar keuze. Aangezien het een drukke periode is voor het nemen van stalen, raden we aan het ingevulde aanvraagformulier zo snel mogelijk te bezorgen. Alleen stalen genomen tussen 1 oktober en 15 november 2017 zijn geldig.

Het niet nemen van de verplichte stalen in eigen beheer zal niet zonder gevolg blijven. De mestbank kan een boete opleggen, het bedrijf aanduiden als focusbedrijf of de maatregelencategorie verhogen.

 

Nitraatmeldpunt

Indien er door omstandigheden (grondwerken, afsluitingen rondom het perceel, dieren nog aanwezig op het perceel waardoor de veiligheid voor de staalnemer in het gedrang komt,…) moeilijk of geen bemonstering mogelijk zou zijn, dan moet dit gemeld worden ten laatste 29 september 2017 via het Nitraatmeldpunt. Ook in het geval dat er aantoonbare teeltmislukking of schade werd vastgesteld, dan moet dit met de nodige bewijsstukken (bij voorkeur dossier schadecommissie) gemeld worden bij het Nitraatmeldpunt. Zo kan de VLM vervangpercelen selecteren.

 

Meer info kan u terugvinden op de website van de VLM.