Ook dit jaar kozen veel landbouwers voor het inzaaien van een mengsel van groenbedekkers voor ecologisch aandachtsgebied. De uiterste data voor de inzaai hiervan komen dichterbij, net als voor het wijzigen van de verzamelaanvraag. De inzaaidata voor 2017 zijn niet gewijzigd in de wetgeving, zoals eerdere geruchten de ronde deden!
De uiterste inzaaidata zijn streekgebonden:
- Landbouwers met gronden in de polders en duinen, dienen het mengsel van groenbedekkers in te zaaien voor 1 september 2017 en deze ten minste aan te houden tot en met 14 oktober 2017.
- Landbouwers met gronden in de Leemstreek, dienen deze in te zaaien voor 1 oktober en ten minste aan te houden tot en met 30 november 2017.
- Landbouwers met gronden in de zandleem- en andere streken, dienen deze eveneens in te zaaien voor 1 oktober, maar moeten deze ten minste aan houden tot en met 31 januari 2018.
De groenbedekker in kader van de vergroening, mag niet aangehouden worden in 2018 als hoofdteelt en dient dus te worden ondergewerkt na de aanhoudingsperiode.
Percelen voor de inzaai van een mengsel van groenbedekkers, die werden aangemeld als ecologisch aandachtsgebied in de verzamelaanvraag, dienen overeen te stemmen met de werkelijke toestand van het perceel. Zo is het belangrijk dat de verzamelaanvraag grondig wordt nagekeken en dat de percelen die niet ingezaaid kunnen worden, afgemeld worden in de verzamelaanvraag. Er is ook de mogelijkheid om binnen de aangevraagde oppervlakte voor ecologisch aandachtsgebied, nateelten te wisselen van percelen. Indien u de nateelt/groenbedekker van perceel wisselt, moet het nieuwe perceel geactiveerd worden als ecologisch aandachtsgebied. De oppervlakte die voor 31 mei 2017 werd geactiveerd, kan niet vergroot worden. Indien u enkel percelen afmeld dient u te controleren of u nog voldoet aan de vergroeningseisen. Het E-loket geeft na 31 mei geen melding meer of u voldoet aan de minimale vereiste oppervlakte aan ecologisch aandachtsgebied.
U dient uw verzamelaanvraag uiterlijk te wijzigen op 16 september (gronden in de polders of duinen) of 16 oktober (leemstreek, zandleem- en andere streken) en na te kijken of u kan voldoen aan de voorwaarden.
Om te weten of u kan voldoen aan de voorwaarden, kan u de checklist HIER raadplegen.
Groenbedekkers mogen tijdens de aanhoudingsperiode begraasd, geoogst of gemaaid worden onder strikte voorwaarden:
- De groenbedekker werd voldoende ingezaaid na de vroege oogst van de hoofdteelt
- Na het oogsten dient de groenbedekker nog in voldoende mate aanwezig te om zo zijn functies te kunnen vervullen.
Niet alleen in kader van de vergroening heeft de inzaai van groenbedekkers een belangrijke functie maar ook in kader van de mestwetgeving. Zo zijn focusbedrijven door ligging (categorie 1) verplicht zo veel als mogelijk gebruik te maken van vanggewassen. Focusbedrijven van categorie 2 en 3, worden verplicht een percentage aan vanggewassen te voorzien. Dit zal de VLM strikt opvolgen of men hier aan voldoet. De inzaai van een groenbedekker of vanggewas heeft als functie de uitspoeling van de nog aanwezige nutriënten in de toplagen te beperken.
Door het droge voorjaar hebben vele hoofdteelten de nutriënten die werden toegediend voor inzaai, deze niet in voldoende mate kunnen opnemen. De kans is reëel dat bij het nemen van een nitraatresidu of in de opvolgstalen i.k.v. de derogatie, hogere waarden zullen vastgesteld worden dan normaal. De vroege inzaai van vanggewassen, kan dit voor een gedeelte beperken.