Wijzigingen ammoniakemissiearme stalsystemen bij pluimvee

Posted on Posted in Blog

Eind juli 2018 werden enkele wijzigingen aan de ammoniakemissiearme stalsystemenlijst voor pluimvee gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De aanleiding van deze wijzigingen zijn de verschillende controles en moeilijkheden waarmee de sector in de praktijk geconfronteerd wordt.

Volgende wijzigingen werden doorgevoerd:

  • Toevoeging van de definities “afgedekte container”, “gesloten mestopslag”, “continue registratie” en “heater”.
  • Aanpassing van de emissiefactoren afhankelijk van het soort opslag of droogtunnel buiten de stal. Dit werd toegepast voor de reeds bestaande systemen P-2.1., P-3.1., P-4.3., P-4.4., P-4.5., en P-4.6.
  • Toevoeging van een nieuw stalsysteem voor legkippen (verrijkte kooi) waarbij de natte mest dagelijks uit de stal wordt afgevoerd naar een droogtunnel met geforceerde mestdroging (P-3.6.). De ammoniakemissiefactor bedraagt 0,037 kg NH3 per dierplaats per jaar. De aanvraag tot opname in de AEA-lijst werd door BE & Partners opgemaakt en ingediend.
  • Toevoeging van een variant van het bestaande stalsysteem P-6.4. waarbij verschillende warmtewisselaars in de stal staan. De ammoniakemissiefactor bedraagt 0,021 kg NH3 per dierplaats per jaar.

 

De ammoniakemissiearme lijst en alle wijzigingen kan raadplegen op de website van de VLM.