Droogte 2018 – Voorlopig geen versoepeling van de uitrijregeling

Posted on Posted in Blog

Omwille van de extreme droogte heeft men tijdens de zomerperiode geen of nauwelijks drijfmest kunnen uitrijden. Hierdoor komen op een groot aantal veebedrijven de mestkelders stilaan vol te staan. Aangezien de uitrijperiode voor 2018 op zijn einde loopt, wordt dit problematisch op een aantal bedrijven. Voor focusbedrijven kan men nog drijfmest uitrijden tot en met 15 augustus 2018, op niet focusbedrijven kan dit nog tot 1 september 2018.

We hebben vandaag mogen vernemen dat er werd beslist dat er voorlopig geen versoepeling komt voor de uitrijperiode 2018, in tegenstelling tot de verhalen die momenteel de ronde doen.

Mest uitrijden in deze omstandigheden is niet echt wenselijk. Het risico op uitspoeling is op een droge bodem aanzienlijk hoger evenals de stikstofverliezen (ammoniak) naar de lucht.

Het lijkt ons aangewezen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en tracht om via de geëigende kanalen de overheid alsnog te overtuigen dat uitzonderlijke omstandigheden uitzonderlijke maatregelen vergen.