Versoepeling voorwaarden vergroening in kader van de droogte

Posted on Posted in Blog

Door de droogte in het voorjaar werd er door de Europese Commissie een versoepeling doorgevoerd in kader van de vergroeningsmaatregelen. Zo mag men dit jaar, naast de oogst van een groenbedekker, ook braakliggend land gebruiken voor productiedoeleinden.

Percelen waar men na een vroege oogst van de hoofdteelt een groenbedekker heeft voorzien, mogen gemaaid of begraasd worden. Dit is mogelijk als aan de volgende voorwaarden kan voldaan worden:

  • De groenbedekker werd vroeg ingezaaid na een vroege oogst van de hoofdteelt. De groenbedekker heeft zo nog voldoende ontwikkelingsmogelijkheden
  • Na de oogst van de groenbedekker moet er voldoende gewas op het perceel aanwezig blijven, zodat de functie van groenbedekker niet verhinderd kan worden (opnamen van nutriënten uit de bodem en het bedekken van de bodem)

Naast de groenbedekker mag men dit jaar uitzonderlijk, braakliggende percelen die aangemeld werden voor ecologisch aandachtsgebied (EAG), maaien of begrazen. Zo kunnen deze gewassen aangewend worden voor productiedoeleinden.