Aanvraag verlaging fosfaatklasse

Posted on Posted in Blog

De aanvraagperiode voor een verlaging van de fosfaatklasse vanaf productiejaar 2018, loopt stilaan op zijn einde. Alle aanvragen die de mestbank dit jaar verwerkt krijgt en ingediend werden voor 1 oktober 2017, gelden vanaf productiejaar 2018.  De VLM vraagt dan ook om de aanvragen zo snel mogelijk in te dienen en zeker niet te wachten. De aanvragen die men niet verwerkt krijgt dit jaar, zullen pas gelden vanaf productiejaar 2019. 

 

Wat is de fosfaatklasse ook alweer?

Binnen MAP5 worden percelen in 4 klasses ingedeeld voor wat betreft de fosfaatbemestingsnormen. Vanaf 2017 vallen de percelen waarvoor geen bodemanalyse ter beschikking is bij de VLM, in fosfaatklasse 4 (referentieklasse). Aan de hand van een geldige bodemanalyse (max. 5 jaar oud) kan een perceel in een lagere klasse ingedeeld worden. Percelen kleiner dan 30 are blijven automatisch in klasse 3. Percelen waarvan die bodemanalyse vervallen is en er geen nieuwe analyse wordt aangemeld, stijgen elk jaar een klasse. Percelen met een zeer laag gehalte aan fosfor zullen een extra controle krijgen van de mestbank. Indien het gehalte van het controlestaal hoger is dan werd aangevraagd, dan past de VLM deze zelf aan. Zo kan het zijn dat het perceel een klasse verhoging ondergaat.

Voor geldige analyses die een klasse verlaging ondergaan ten opzichte van de referentieklasse krijgen een vergoeding. Zo dient het geanalyseerde perceel aangegeven te zijn in de verzamelaanvraag en moet de analyse na 1/1/2015 genomen zijn. Als men aan deze voorwaarden voldoet kan men voor akkerland een terugbetalingen ontvangen van € 25 en voor grasland € 50 per analyse. Als op het moment van het indienen van de aanvraag het beschikbare budget van de overheid overschreden is, wordt de terugbetaling opgeschoven naar het volgende jaar.

Hieronder de fosfaatklasse en de fosfaatbemestingsnormen per klasse en teeltgroep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke gegevens dient u te bezorgen aan de VLM

  • Aanvraagformulier met de bedrijfsgegevens, perceelgegevens en analysegegevens
  • bodemanalyseverslagen van max. 5 jaar oud (analyse mag nog genomen worden) waarin het fosfaatgehalte bepaald werd.
  • Fotoplan van het jaar van staalname met de coördinaten van het perceel.

 

Indien u meer informatie wenst, mag u vrijblijvend contact opnemen.