Verlaging fosfaatklasse vanaf 1 januari 2018 via de SNapp

Posted on Posted in Blog

Vanaf 1 januari 2018 wordt SNapp (StaalName Applicatie) van de mestbank opengesteld op het mestbankloket.  Alle aanvragen voor de verlaging van de fosfaatklasse zullen volledig digitaal zal verlopen.

 

Wat is een fosfaatklasse?

Percelen worden ingedeeld in 4 fosfaatklasses. Standaard vallen percelen in de fosfaatklasse 4 met de laagste fosfaatbemestingsnormen. Met behulp van een bodemanalyse kan een perceel in een hogere fosfaatklasse ingedeeld worden. Deze analyses werden in het verleden op papier ingediend.

Hoe gaat de SNapp in zijn werk?

Vanaf 1 januari zal u via het mestbankloket percelen kunnen aanduiden waarvoor u het fosforgehalte (P-AL) wilt laten bepalen door een erkend staalnemer. In het mestbankloket kan u  in het menu links ‘SNapp’ kunnen raadplegen. Hiermee kan u analyses aanvragen voor de bepaling van het fosforgehalte van uw percelen. In de toekomst zal men dit uitbreiden naar alle soorten staalnames (nitraatresidu, N-bemestingsadvies en derogatiestalen).

Bestelling plaatsen :

  • Stap 1 : aanduiden pakket (wijziging fosfaatklasse)                                                               
  • Stap 2 : aanduiden van percelen                                                                                                         
  • Stap 3 : type bemonstering per perceel selecteren                                                                             
  • Stap 4 : een erkend labo selecteren                                                                                                           
  • Stap 5 : periode van staalname instellen + mogelijke aanwezigheid aanduiden                                
  • Stap 6 : aanvraag bevestigen.

De bestelling wordt automatisch naar de staalnemer verzonden. U dient hiervoor geen verdere stappen meer te ondernemen. De perceelsnummers en fotoplannen komen overeen met de laatst ingediende verzamelaanvraag. Het is ook mogelijk om percelen te laten analyseren die nog niet in uw verzamelaanvraag zijn aangegeven. 

Bestelling opvolgen :

Via de Snapp kan u de bestellingen per perceel opvolgen. Het labo zal de analyseresultaten rechtstreeks aan de mestbank bezorgen. De resultaten van de analyses zullen weergegeven worden op de applicatie en worden automatisch in rekening gebracht in de bemestingsnormen.

 

U kan uiteraard nog steeds zelf percelen laten analyseren voor bepaling van het fosfaatgehalte voor bemestingsadvies. Deze analyses kunnen echter niet meer gebruikt worden voor de verlaging van de fosfaatklasse.

Analyses genomen voor 1 januari 2018 kan u nog steeds indienen bij de VLM.