Vanaf 1 januari 2018 start de omgevingsvergunning ook voor gemeenten

Posted on Posted in Blog

Vanaf 1 januari 2018 dienen alle vergunningsaanvragen digitaal ingediend te worden via het omgevingsloket. Het einde van het papieren tijdperk voor de vergunningsaanvraag. Vandaag hebben we onze laatste dossiers verstuurd en komt er dus ook bij ons een einde aan het tijdperk van de papieren vergunningsaanvragen. Vanaf 1 januari 2018 zullen ook wij enkel nog digitale omgevingsvergunningsaanvragen kunnen indienen.

Op 23 februari 2016 werd het decreet van de omgevingsvergunning goedgekeurd. Een jaar later op 23 februari 2017 zouden alle vergunningsaanvragen omgevormd worden naar een omgevingsvergunningaanvraag dewelke een stedenbouwkundig en milieukundig luik omvat. Een groot aantal gemeenten was nog niet klaar voor de grote stap naar het omgevingsloket. Zij kregen daarom uitstel tot 1 juni 2017 en deze werd op zijn beurt opnieuw uitgesteld tot 1 januari 2018. De provinciale en gewestelijke projecten kregen geen uitstel en werken sinds 23 februari 2017 via het omgevingsloket.

Vanaf 1 januari 2018 is het ook zo ver voor gemeentelijke projecten. Tot 31 december kunnen milieuvergunningsaanvragen, mededelingen voor klasse 2, meldingen klasse 3 en overnames voor klasse 2 bedrijven nog via een papieren aanvraag ingediend worden. Bouwvergunningsaanvragen voor gemeentelijke projecten lopen al langer via het digitaal bouwloket. Dit het bouwloket zal op 31 december overschakelen naar het omgevingsloket.