Verzamelaanvraag 2018 – nieuwigheden

Posted on Posted in Blog

Onlangs werd de brief verstuurd voor het invullen van de elektronische verzamelaanvraag 2018. De aangifte dient uiterlijk zaterdag 21 april 2018 ingediend te worden via het E-loket van Landbouw en Visserij. Wijzigen van de verzamelaanvraag is steeds mogelijk tot en met 31 mei 2018. Daarna zijn enkel nog beperkte wijzigingen mogelijk.

 

Zoals elk jaar zijn er enkele wijzigingen. Hieronder kan u de belangrijkste terug vinden:

Premie jonge landbouwer – hervorming

Premie jonge landbouwer kan aangevraagd worden indien de landbouwer de aanvraag doet binnen de 5 jaar nadat hij de eerste maal gestart is (mag voorheen niet actief zijn geweest binnen een vennootschap) en indien men voldoet aan de algemene voorwaarden. De premie dient men jaarlijks opnieuw aan te vragen via de verzamelaanvraag. Voorheen kon men enkel de premie ontvangen tot en met het moment dat men 5 jaar actief was. Nu kan men de premie 5 opeenvolgende jaren ontvangen indien me deze een eerste keer aanvraagt binnen de periode van 5 jaar dat men actief is.

Bv. een jonge landbouwer is gestart in 2014 en vraagt de premie aan in 2018. Men zal de premie ontvangen in 2018, 2019, 2020, 2021 en  2022. Men dient hiervoor wel jaarlijks de aanvraag in te dienen.

De premie bedraagt € 88,72 per geactiveerd betalingsrecht en wordt voor maximaal 90 ha toegekend. De premie kan verminderd worden als er onvoldoende budget beschikbaar is.

 

Actieve landbouwer

Indien u geen activiteit hebt in de landbouw en u activeert jaarlijks betalingsrechten, zal de kans groot zijn dat Departement landbouw & visserij uw bedrijf zal doorlichten en u gecontacteerd zal worden.

Bij het indienen van de verzamelaanvraag zal u steeds moeten aanduiden of een GLB actieve landbouwer bent.

 

Vergroening 2018

Net zoals vorig jaar dient u eventueel rekening te houden met de vergroeningsmaatregelen (indien van toepassing).

Gewasdiversificatie: Vanaf een areaal bouwland (= totaal areaal – areaal blijvend grasland BG)van meer dan 10 ha dient men 2 teelten te voorzien. Vanaf een areaal bouwland van meer dan 30 ha dient men 3 teelten te voorzien. De grootste teelt mag slechts 75 % van het areaal bouwland innemen. De twee grootste teelten mogen maximaal 95 % van het areaal bouwland innemen

Ecologisch aandachtsgebied (EAG): Vanaf 15 ha bouwland dient men 5 % van het totale areaal bouwland te voorzien van ecologisch aandachtsgebied (bv. stikstofbindende gewassen, mengsel van groenbedekkers, braak,…). Er zijn een aantal nieuwe elementen betreffende EAG:

  • Heggen/ houtkanten (teeltcode 4) mits voldoen aan de voorwaarden (max. 2 meter breed en naast elkaar geplaatst)
  • Bomenrijen (teeltcode 10) mits deze voldoen aan de voorwaarden (lijnvormig en vrijstaand element van min. 3 bomen en een max. tussen afstand van 20 meter tussen de stammen)
  • De 1 m-teeltvrije zone langs waterlopen kan aangemeld worden als EAG (niet combineerbaar met groenbedekker onder EAG op hetzelfde perceel). Deze heeft een omzettingsfactor van 1,5 (1 m = 1,5 m²). Deze moet te onderscheiden zijn van de hoofdteelt. Indien u deze maait bent u niet verplicht het maaisel af te voeren. Deze verplichting zal men voorlopig enkel controleren voor percelen in focusgebied (VLM).
  • Bosranden met productie van 1 m breed i.p.v. 5 m komen in aanmerking. Vanaf 2018 mogen er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden in EAG. Dit wil zeggen dat indien de bosrand met productie wordt geactiveerd als EAG, er op een strook van 1 m geen gewasbeschermingsmiddelen mogen worden toegepast.
  • De aanhoudingsperiodes voor groenbedekkers wijzigen:
    Polders en duinen: inzaaien voor 20 augustus en minstens aanhouden tot en met 15 oktober
    Leemstreek: inzaaien voor 1 oktober en minstens aanhouden tot en met 30 november
    Zandleemstreek en andere: inzaaien voor 1 november en minstens aanhouden tot en met 31 januari. Let op, indien u verplicht bent vanggewassen in te zaaien in kader van focusbedrijf met een maatregelenpakket, dient u deze wel voor 1/10 ingezaaid te hebben.
    Indien u gebruik maakt van groenbedekkers voor EAG (steeds een mengsel), kan u best alle mogelijke percelen aanduiden. Afmelden van percelen is mogelijk in het najaar.
  • Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij een stikstofbindend gewas, dat wordt aangemeld voor EAG (bv. Luzerne of veldbonen), wordt verboden. Hiervoor dient er een verklaring aangevinkt te worden op het loket.

Blijvend grasland (BG): Het areaal blijvend grasland op Vlaams niveau mag niet meer dan 5% dalen, anders kan er een scheurverbod ingesteld worden en een eventuele heraanlegplicht.

Uitzondering: Bedrijven met meer dan 75% grasland, braakliggend land of de teelt van vlinderbloemigen, zijn vrijgesteld voor de vergroening.

 

Bij vragen mag u ons steeds contacteren.

Meer info kan u terug vinden op de website van Afdeling Landbouw & Visserij.