Mestbank- en VMM-aangifte productiejaar 2017

Posted on Posted in Blog

Vanaf 8 januari 2018 is het mogelijk om uw mestbankaangifte productiejaar 2017 in te dienen. Deze aangifte kan enkel digitaal ingediend worden via het e-loket van de VLM. U heeft de mogelijkheid om deze aangifte in te dienen tot en met 15 maart 2018. Laattijdige aangiften worden gesanctioneerd.

 

Mestbankaangifte

Indien u aangifteplichtig bent, heeft u naar jaarlijkse gewoonte tijd tot en met 15 maart 2018 om de mestbankaangifte van het vorige productiejaar digitaal in te dienen via het E-loket van de VLM.

Zo als elk jaar zijn er enkele nieuwigheden:

  • Gebruik van kunstmest wordt uitgebreid met de vraag of seizoenspachters of inschaarders kunstmest op percelen hebben toegediend. Als dit het geval was, dient u de toegediende hoeveelheden ook aan te geven in de aangifte.
  • Mesttransporten naar Wallonië werden reeds geregistreerd en dienen dus niet meer mee aangegeven te worden. Dieren die gegraasd hebben buiten het Vlaams gewest, moet u nog steeds aangeven.
  • Indien u zou beschikken over een biologische luchtwasser, dan geeft men de mogelijkheid om aan te geven of deze apart of samen met mengmest wordt opgeslagen.

Bent u gekend bij de VLM als mestverzamelpunt, een erkend mesttransporteur, of als producent of verdeler van andere meststoffen, dan zal u een papieren aangifte moeten doen. Het formulier werd u reeds in december toegestuurd. Het ingevulde formulier moet voor 15 februari 2018 bezorgd worden aan de VLM.

Derogatie

Als u voor productiejaar 2018 gebruik wenst te maken van derogatie, dan dient u deze aan te vragen ten laatste 15 februari 2018 via het e-loket van de VLM. U moet voldoen aan de derogatievoorwaarden.

VMM-aangifte

Als u een VMM-aangifte dient in te dienen voor grootverbruikers, dan zal u eind januari een brief van de VMM ontvangen. In deze brief staan inloggegevens waarmee u kan inloggen op het heffingenloket van de VMM. U heeft tijd tot en met 14 maart  2018 om uw aangifte in te dienen. Dit kan enkel digitaal.